Beskrivning av en loppmarknad

flea marketEn loppmarknad är en typ av basar som hyr ut utrymme för människor som vill sälja eller byta varor. Begagnade varor, billiga varor, samlarobjekt och antikviteter säljs vanligtvis. Många marknader erbjuder färskvaror eller bakverk, växter från lokala gårdar och vintagekläder. Det kan vara inomhus, som i ett lager eller skola eller utomhus, som på ett fält eller parkeringsplats eller i ett tält. Loppmarknader kan hållas årligen eller halvårsvis, andra kan genomföras varje månad, på helger eller dagligen. Säljare på en loppmarknad kan variera från en familj som hyr ett bord för första gången för att sälja några oönskade husgeråd, till scouter och rena försäljare.

Ordet loppmarknad kommer från att när man förr i tiden sålde sina gamla kläder på marknaden så innehåll plaggen ofta loppor och ohyra. Man kallar även en loppmarknad för loppis och idag kan allt från kläder, skivor, böcker och möbler säljas. Det är heller inte ovanligt att nyare varor säljs på nuvarande loppmarknader. Loppmarknaden måste ha tillstånd och detta utfärdas oftast av kommunens gatukontor.

Väldigt många turister brukar dras till loppmarknader och det är även populärt bland samlare.

Det finns en del olika typer av loppisar idag. Den äldsta är torgloppisen men i dag finns även bakluckeloppis och drive inloppis.

Skillnaden mellan dessa är att torgloppisen är en slags bordloppis på gator och torg. På bakluckeloppisen säljer man sina saker ifrån sin bil och en drive inloppis är som en bakluckeloppis men man behöver inte förboka plats.

De flesta loppmarknader erbjuder dessutom uthyrning av bord, klädställningar, stolar, galgar och liknande. Hör gärna efter med loppisen när du bokar din plats. När man kommer som säljare visar oftast personalen på loppisen dig till platsen och berättar regler och villkor. Det är en fördel om man kommer en timme innan loppisen öppnar så man hinner komma i ordning med sina saker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *