Gör fynd på loppisar eller i secondhand-butiker!

bargains at garage sales or thrift storesOfta tänker man kanske att det mest är gammalt skräp som säljs på loppmarknader och i secondhand-butiker, men så behöver det inte alls vara. Det är högst möjligt att göra fynd, beroende på vad man letar efter.

Porslin är en vara som många gillar och har man tur kan man hitta riktiga dyrgripar som ingen annan känner igen. Inte heller personalen vet kanske att kaffekoppen eller fatet tillhör en speciell servis, så de har satt priset lågt. Då har du fyndat! Idag finns flera kaffeserviser i nyutgåvor och då gäller det att veta kännetecknen för vad som skiljer den nya och den gamla versionen åt. Ofta finns det något litet tryck eller skiftning i materialet som gör att det finns en synlig skillnad. Fanns det ingen skillnad skulle hela företaget bli oerhört vanskligt då ingen skulle veta vad som var i originaltappning och nyare, inte ens tillverkaren själv.

Man kan faktiskt fynda rena konstverk också om man har tur. Det är nog svårt att hitta en äkta Dali eller liknande på en svensk loppmarknad, men svenska konstnärers verk dyker upp då och då på lite oväntade ställen. Ofta handlar det om tavlor som är okända och som experterna ännu inte hunnit katalogisera.

Andra saker man kan fynda men som möjligen inte har så stort värde är gamla festklänningar. För en viss kategori människor är verkligen detta det de allra högst önskar hitta i en secondhand-butik. Det kan finnas riktigt fina designklänningar i vissa butiker.

Böcker kan också vara dyrgripar! Ibland kan man springa på fina gamla böcker inbundna i skinn och ibland kan en känd namnteckning på bokens insida göra att boken plötsligt blir värd mycket mer än utan. Är det äldre böcker i första utgåvan är de ofta värda något, oavsett vilken bok det handlar om.

Det är spännande att fynda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *