Skillnaden mellan en loppmarknad och en second handbutik

second hand shopDet är oerhört populärt idag att både besöka loppmarknader och second handbutiker men det finns många som inte vet skillnaden mellan de två. Loppmarknader är godis för dig som gillar att fynda

Loppmarknad

På en loppmarknad kan vem som helst sälja sina saker de inte vill ha. I regel behöver man först ha bokat plats eller bord och så ställer man upp sakerna man vill sälja och hoppas på att sälja dem. Man behåller själv de pengar man har tjänat på försäljningen och man kan göra vad man vill med pengarna. Inget kassasystem finns så i regel betalar man som försäljare ingen skatt men det är alltid bra att kontrollera vilka skatteregler som gäller när det kommer till att sälja på loppmarknader. En loppmarknad är i regel ute i det fria eller i en större lokal.

Second handbutik

I en second handbutik säljer man inte själv som privatperson utan det är en person eller en välgörenhetsorganisation som driver dem. Som privatperson kan man lämna in saker man inte vill ha, och så säljer butiken det. Man får ingen ersättning för att man lämnar in saker till second handbutiken så man tjänar inga pengar på det. Det är även butiken som sätter priserna, och eftersom de har kassasystem betalas det skatt på allt som säljs.

En second handbutik tvättar alla textilier och torkar rent alla föremål innan de sätts upp till försäljning. På en loppmarknad behöver inte detta vara gjort även om merparten av personerna gör det innan de säljer något.

Om man skänker saker till en second handbutik som drivs av en välgörenhetsorganisation så jobbar personalen oftast utan lön då det är på frivilligbasis och allt överskott går till organisationen för hjälpinsatser. Kläder och leksaker som ibland inte går att sälja kan skickas ner till länder eller barnhem för att hjälpa dem men hur olika organisationer fungerar är olika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *